Wat hebben we met het gas-geld gedaan?

Al sinds 1966 pompen we gas uit de aarde. Ongeveer 500 miljard hebben we al verdiend aan die gasbel. Maar wat is er eigenlijk met dat geld gebeurd?

 

Het rijk kon in ieder geval 2 dingen doen met het geld dat verdiend zou worden.

Optie 1: Ze konden al het geld dat werd verdiend stoppen in een soort van spaarpot, als appeltje voor de dorst. Die spaarpot had nu 500 miljard waard kunnen zijn.

Misschien niet heel realistisch als je een beetje weet hoe de mens in elkaar zit, maar als je het mij vraagt had er op z’n minst een gedeelte in een spaarpotje gekund.

Optie 2: Het geld kon ook worden beschouwd als doodgewone inkomsten. Zo konden budgetten worden aangevuld.

Als je voor optie 2 gaat terwijl je weet dat de gasbel ooit een keer opraakt dan moet je je afvragen of je wel de juiste keuze maakt. De overheid vond van niet, optie 2 werd het dus!

Maar nu lijkt het einde toch echt in zicht. Na ruim 50 jaar te hebben gesnoept van het gas worden nu de problemen zichtbaar.

De inwoners van Groningen hebben wekelijks te maken met aardbevingen, die steeds erger worden. En daarnaast hebben we ook afspraken gemaakt om ons energiegebruik te matigen. Deze afspraken staan allemaal in het klimaatakkoord.

Het is wel makkelijk om te zeggen dat de gaskraan dicht moet. Zolang we zelf zoveel gas blijven verbruiken blijft de vraag naar gas aanwezig, en wilt de NAM natuurlijk graag aan die vraag voldoen.

Er zijn tegenwoordig hele goede duurzame oplossingen om bijvoorbeeld je huis te verwarmen, of om elektrisch te koken. Het probleem is alleen dat die oplossingen te duur zijn en voor de meeste mensen niet te betalen.

De subsidies die door de overheid worden gegeven kunnen natuurlijk wel bijdragen om de overstap naar duurzame oplossingen te vergroten. Maar aanspraak maken op zo’n subsidie is vaak niet makkelijk. Of de hoogte van de subsidie is niet interessant.