Hoe houd je goede webhosting goedkoop?

Al jaren ben ik ermee bezig om m’n websites zo snel mogelijk te draaien tegen zo laag mogelijke kosten.

Al snel kom je uit bij shared hosting partijen. Ze beloven je een rete snelle website voor een prikkie. Als je dit dan gaat testen denk je: wauw, dat is snel zeg.

Je gaat je website lekker uitbreiden op die server, maar na een tijdje merk je dat het toch eigenlijk niet zo heel snel meer is. Erger nog, is dat je website op de piekmomenten zelfs extra langzaam is. Hoe dat komt, zal ik je uitleggen.

Kijk, in principe heb je 2 mogelijkheden voor je webhosting. Shared hosting of dedicatd hosting.

Voor- en nadelen van shared hosting

De naam Shared hosting geeft eigenlijk al aan dat je de hosting deelt. Je hostingpartij heeft dan simpelweg een server opgehangen om vervolgens zo veel mogelijk hostingpakketten te verhuren. Die hostingpakketten draaien allemaal op die server. Met wie je de server deelt weet je niet.

Het zou heel goed kunnen dat na jou een andere website klant is geworden. En dat deze website redelijk veel traffic heeft. Of erger nog, dat deze website slechte scripts heeft draaien die ontzettend veel server load vragen.

Je kunt wel raden wat er dan gebeurt lijkt me. Juist, jou website wordt traag.

Het enige voordeel van shared hosting is dat het lekker goedkoop is. Hostingpartijen hebben vaak een controlpanel gemaakt, waardoor haast iedereen snel een website online kan knallen.

Voor- en nadelen van dedicated hosting

Dedicated oftewel toegewijde hosting. Hierbij heb je dus een website op een aparte server draaien. Dit is JOU server. Alleen van jou! Dit is wat je wil!

Maar als dit is wat iedereen wil, waarom neemt iedereen het dan niet gewoon? Nou dat heeft verschillende redenen.

De kosten van een virtueel servertje vallen wel mee. Maar de server heeft ook onderhoud nodig. Of je server kan worden aangevallen, scripts kunnen vastlopen, noem maar op.

Het kan redelijk prijzig worden om je eigen server te laten draaien. Tenzij, ja tenzij je het natuurlijk zelf kunt.

Hoe doe ik het dan zelf?

Ik ben al vanaf mijn 15e bezig met websites. En natuurlijk had ik toen geen geld. Een shared hostingpakketje van 1 euro per maand was al flink aan de prijs voor mij.

Een paar jaar later begon ik te werken met webshops. En wat deed ik? Ja, shared hosting. Ik moest natuurlijk wel op de centen letten. Als je een krap budget heb dan kan je best met shared hosting werken. Maar als je budget het ook maar enigszins toelaat dan zou ik iedereen adviseren om direct te starten met dedicated hosting.